Multilingvismul în Europa

Europa a devenit în prezent multilingvă datorită afluxului de populaţii migrante şi a numărului tot mai mare de refugiaţi. Numai în Londra se vorbesc peste 300 de limbi străine, printre care araba, turca, hindi, punjabi, kurda sau berbera.

Cunoaşterea limbilor străine ne este utilă în foarte multe situaţii: la serviciu, în școală, pentru o înţelegere mai bună, precum şi pentru depăşirea diferenţelor culturale. În acest articol îţi propunem să descoperi 18 lucruri inedite despre limbile străine, aşa cum sunt prezentate de Consiliul European:

  1. În lume există între 6000 şi 7000 de limbi străine care sunt vorbite de şase miliarde de oameni divizaţi în 189 de state independente.
  2. În Europa există 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din numărul total al celor existente la nivel mondial.
  3. Cele mai multe limbi străine, în lume, se vorbesc în Asia şi Africa.
  4. Cel puţin jumătate din populaţia lumii este bilingvă sau plurilingvă (vorbeşte două sau mai multe limbi străine).
  5. Europenii se lovesc tot mai mult de limbile străine în viaţa de zi cu zi. De aceea, este necesar ca europenii să fie tot mai interesaţi de limbile străine.
  6. Cele mai multe limbi străine conţin peste 50.000 de cuvinte, dar fiecare individ cunoaşte şi foloseşte, în mod normal, doar o porţiune din totalitatea vocabularului. În discuţiile zilnice oamenii folosesc aceleaşi câteva sute de cuvinte.
  7. Limbile străine sunt în permanenţă în contact unele cu altele şi se influenţează reciproc în multe feluri. În trecut, engleza a împrumutat cuvinte şi expresii din numeroase alte limbi străine, iar în prezent limbile europene împrumută multe cuvinte din engleză.
  8. Abilitatea de a vorbi două limbi străine are numeroase avantaje: ea face ca procesul de învăţare al unei alte limbi să fie mai uşor, amplifică procesul de gândire şi încurajează contactul cu alţi oameni şi culturile lor.
  9. Bilingvismul şi plurilingvismul atrag după ele avantaje economice: job-urile sunt mult mai accesibile pentru cei care vorbesc mai multe limbi străine, iar companiile multilingve au un avantaj competitiv comparativ cu cele monolingve.
  10. Limbile străine relaţionează unele cu altele la fel ca membrii unei familii. Cele mai multe limbi europene aparţin marii familii Indo-Europene.
  11. Cele mai multe limbi europene aparţin grupurilor germanice, romanice sau slavice.
  12. Grupul limbilor germanice include daneza, norvegiana, suedeza, germana, olandeza, engleza, islandeza şi idiş.
  13. Grupul limbilor romanice include italiana, franceza, spaniola, portugheza şi româna, printre altele.
  14. Grupul limbilor slavice include rusa, ucraineana, bielorusa, poloneza, ceha, slovaca, slovena, sârba, croata, macedoneana, bulgara etc.
  15. Cele mai multe limbi europene folosesc alfabetul latin. Unele limbi slavice folosesc alfabetul chirilic. De asemenea, greaca, armeana, georgiana şi idiş au propriul alfabet.
  16. Cele mai multe ţări europene au un număr de limbi regionale sau minoritare – unele dintre acestea au obţinut statutul oficial.
  17. Cele mai răspândite limbi non-europene, pe teritoriul european, sunt araba, chineza şi hindi, fiecare dintre aceste limbi având propriul sistem de scriere.
  18. Pe teritoriul Rusiei (ţară cu 148 milioane locuitori) se vorbeşte cel mai mare număr de limbi străine, între 130 şi 200, în funcţie de anumite criterii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *